Zoeken
  • Julchen Buys

I am enough

Waarheid, durven, doen (Truth or dare). Ken je dat spelletje? Elke generatie heeft het wel al gespeeld denk ik. Ik was altijd diegene die ‘waarheid‘ koos. Dat was voor mij ‘veilig’. Iets durven of doen? Oh, daar had ik zo’n schrik voor. Nog steeds overkomt het mij dat ik uit angst iets uit de weg zal gaan. Zo ging het ook met mijn ondernemersschap. Al jaren droomde ik ervan om een zelfstandige activiteit uit te bouwen: een coach te worden. Sinds vorig jaar heb ik de stap gezet. En weet je, het was helemaal niet zo eng als ik dacht. Beetje anti-climax eigenlijk dat ondernemingsnummer aanvragen enzo. Ik dacht écht dat dat iets wereldschokkends ging zijn. Maar dat was het dus niet en ik vroeg me af waarom ik zo lang getwijfeld had voor zo iets simpels. Maar dat wist ik natuurlijk niet op voorhand. Ik had tijd nodig om er klaar voor te zijn. Misschien was het juist niets in zichzelf omdat ik er op dat moment helemaal klaar voor was. Ik was voorbereid en ik voelde dat de tijd rijp was. Sommige mensen zijn springers en sommigen denken er liever wat langer over na. Geen raadsel tot welke categorie ik behoor (LOL). Dat is oké. Belangrijk is dat je doet waar jij je goed bij voelt.


En nu kan ik zeggen: ’Ik ben coach!‘ Elke dag meer en meer. Wat klink ik zelfzeker 😉. Dat helpt wel om meer en meer in mezelf te geloven. In mezelf geloven... daar heb ik het nog vaak moeilijk mee. Hier komt weer die twijfel naar boven hé. Ik verwacht heel veel van mezelf en daardoor ga ik twijfelen of ik wel goed genoeg ben. Dan begint het in mijn hoofd weer te draaien: zou ik toch niet nog dat ene boek lezen over opvoeding of die over omgaan met stress, oh ja, er zijn er veel over faalangst en wat met hoogsensitiviteit? Weet ik daar wel al genoeg over? Zal ik nog een opleiding volgen?🤯 Dat molentje blijft maar draaien.

Het feit dat er elke dag op mijn Facebookpagina de ene aanbieding na de ander voor (online)cursussen verschijnt, helpt natuurlijk niet. En alsof dat nog niet genoeg is om mij hoofdpijn te geven, is er nog reclame voor interessant (gespreks)materiaal om in mijn praktijk te gebruiken, ... Je zou van minder gaan twijfelen dat je niet genoeg weet of hebt. Als ik daar telkens op zou ingaan, dan ben ik binnen de kortste keren blut en zitten mijn dagen en weken vol met studeren en is er zelfs geen tijd meer over om écht te coachen.


Wanneer weet ik ALLES en hoef ik niet meer aan mezelf te twijfelen? Wanneer ben ik perfect? Het antwoord daarop is simpel... ‘NOOIT!’

Er zullen altijd nieuwere methodes ontwikkeld worden, leerrijke en interessante boeken geschreven worden (misschien op een dag zelfs door mij 😀), nog kleurrijker en leuker materiaal gemaakt worden, betere coaches zijn,...

Eens ik dat besefte, kon ik het loslaten. Ik stop met streven naar perfectie. Ik ben niet perfect en daar ben ik trots op.


Brené Brown verwoordt het zo mooi:


"No matter how much I get done, or is left undone, at the end of the day, I am enough."12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven